Jälleen kerran turvallinen ohje, jonka löysin jälleen kerran Aito Maku -blogista. Ohjetta muutin kaurahiutaleiden ja kaurarouheen osalta, muuten ohje sama. Ohjeella sain neljä pientä leipää, jotka menivät kaupaksi jouluavajaisien glögiteltassa. Ystäväni osti leivän, joka oli nelihenkisessä perheessä maistunut.



RUISROUHE-PELLAVALEIPÄ

Kahden tunnin raski/juuri
4,5 dl vettä
3 dl neljän viljanhiutaleita
1,5 dl pellavansiemeniä
1,5 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen kuivahiivaa

lisää:
3 dl vettä
n. 9,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisrouhetta/ruislesettä
3 tl suolaa
2 rkl siirappia
1,5 pss kuivahiivaa
90 g margariinia

Tee raski/juuri eli sekoita kaikki aineet kulhossa. Laita liina päälle ja anna taikinan juuren tekeytyä lämpimässä paikassa kaksi tuntia. Lisää juureen vesi, suola, siirappi, margariini, ruisrouhe/ruislese ja sekoita. Sekoita puoleen jauhomäärään hiiva. Lisää jauho-hiivaseos taikinaan ja lisää loput jauhot. Vaivaa taikina koneella ensin puolella teholla 3 minuuttia ja täydellä teholla 8 minuuttia. Anna taikinan levätä 20 minuuttia. Leivo taikina leiviksi ja anna kohota 45-50 minuuttia. Paista ensin 215 asteessa 5 miuuttia ja sitten 185 asteessa noin 17 minuuttia.