Mieli alkoi tehdä lanttukukkoa ja ajattelinpa tehdä serkkuni miehelle Uuden Vuoden viemiseksi.

329960.jpg
Kukko juuri syömistä vaille

Kukon kuori:
3,5 dl (rouheista) sämpyläjauhoja
2,5 dl ruisjauhoja
½  pss kuivahiivaa
1½ tl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl vettä
½ dl rypsiöljyä tai margariinia

Lisäksi 2 dl kaurahiutaleita

Itse tykkään tehdä yleiskoneella taikinan joten laitan aina ensin kuivat aineet kulhoon ja sitten nesteet. Jätän taikinan kuitenkin hiukan löysäksi. Kuoritaikina on melkein samanlainen kuin mikä tahansa hiivaleipätaikina.

Täyte:
400 g possunsuikaletta
2 tl suolaa
(nämä laitetaan muutamaksi tunniksi kulhoon jotta liha pääsee suolautumaan tasaisesti)

1 pkt amerikan pekonia
mummon ohjeessa possun kylkisiivuja, mutta pekonista saa kivan savunmaun

n. 1 kg lanttuja
3 tl suolaa
2 tl sokeria
4 dl vettä

Voiteluun voita

Lantut keitetään pehmeiksi siten, että väri muuttuu oranssiseksi. Lanttuja ei juurikaan hämmennellä mielellään ravistellaan välillä keittämisen aikana.

Ota pieni pala "jemmaan" taikinaa mikäli kukko sattuu vuotamaan. Kaulitse loppu taikina noin 1 cm paksuiseksi pyöreäksi levyksi, nosteta leivinpaperilla vuoratun pellin päälle.

320600.jpg
tässä kukko siis täytettynä "retkottaa" rumasti

Pohjan keskiosalle laitetaan 1½ -2 dl kaurahiutaleita ja niiden päälle laitetaan noin puolet lantuista. Lanttujen päälle asetetaan lihat ja lihojen päälle loput lantut. Päällimaiseksi laitetaan vielä pekonia. Loppu taikinan levy laitetaan päälle viruttaen ja veden kanssa suljetaan kaikki aukot ja sivellään tasaiseksi.


320602.jpg
Kukko menossa uuniin, reiät vain unohdin laittaa ennen kuvan ottamista

Sitten vielä pistellään haarukalla "höyryaukot" ja uuniin noin 250 asteeseen 30 minuutiksi. Välillä kannattaa katsoa laulaako kukko eli vuotaako mikäli näin tapahtuu paikkaile reikäkohdat. Kun paikatut kohdat ovat uunissa hiukan kovettuneet ota kukko uunista. Voitele kukkoa reilusti voilla ja kääri se alumiinifoliopaperiin ja laita kukko uuniin pariksi tunniksi hautumaan ja kypsymään noin 175 asteeseen.