Nyt täytyy kyllä pyytää anteeksi, ettei päivityksiä ole pitkiin aikoihin tullut. Tähän on hyvä syy. Olen yrittänyt saada ruisleivistä mahdollisemman täydellisiä niin maun kuin ulkonäönkin suhteen. Ongelmana on ollut se etten ole saanut riittävän hapanta ja ettei leivistä tulisi kohokuorista. Mutta nyt, nyt se alkaa olla juuri sitä mitä olen yrittänyt. Olen saanut lukuisia vinkkejä ja neuvoja, jotka olen sitten laittanut yhteen ja tässä on tulos.

  • Juurta täytyy hämmennellä usein, sekä lisättävä jauhoja lähes jokaisella hämmennys kerralla. Seuraavaan juureen kyllä lisään piimää, jotta saan sitä happamuutta enemmän.
  • Hapatan leivänjuuren sähköuunissa, ei ole ainakaan vetoinen paikka.
  • Kohotan taikinan myös sähköuunissa, eli se vedoton paikka tähänkin. Koska taikinassa ei ole hiivaa, taikina vaatii lämpimän paikan. Kohotus aika on sellainen 2-2,5 tuntia.
  • Leivotut leivä kohotan myös sähköuunissa, vedoton paikka tässä vaiheessa ehdoton. Lisäksi leivät kohoaa hiivattoman takia hitaasti eli 1-2 tuntia.
  • Kohotetut leivät laitan uuniin jossa on se 250 astetta lämmintä. Leipiin TÄYTYY pistää haarukalla reikiä, näin leivistä pääsee uunissa höyryt pois ja näin leivistä ei tule kohokuorista.

Leipien teko siis vaatii paljon aikaa ja sitä kärsivällisyyttä, mutta etenkin malttia maistamisessa. Ilta on aika pitkällä kun leivät saan uunista ulos, joten yö menee sängyssä pyöriessä, haistellen makuuhuoneeseen kantautuvan tuoreiden ruisleipien tuoksua ja miettien onko leipä juuri sitä mitä sen haluan.