424130.jpg
Ajattelin kokeilla onnistuuko multa aito ja oikea ruisleipä. Leivät ovat vielä kuumia
joten mausta en osaa vielä kertoa, kerron sitten huomenna. Nyt on päästy syömään
leipää ja tämä on tosi hyvää. Nam.

juuri (1.3 klo 11.00)
3½ dl vettä
3 pientä tai 1 pitkä pala hapankorppua
5 g hiivaa
2½ dl ruisjauhoja

12 tunnin kuluttua (1.3 klo 22.00 oli pakko päästä nukkumaan)
3½ dl vettä
3½ dl ruisjauhoja

seuraavan 12-24 tunnin kuluttua (2.3 klo 16.00)
15 g hiivaa
2½ dl vettä
1½ rkl suolaa
n. 10 dl ruisjauhoja

Tee juuri. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Liota hiiva joukkoon ja murenna hapankorput. Lisää ruisjauhot ja sekoita seos tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna seoksen seistä huoneen lämmössä 12 tuntia. Sekoita seosta muutaman kerran.

Lisää seokseen nyt vesi ja ruisjauhot. Jätä seos happanemaan vielä 12-24 tunnin ajaksi. Mitä kauemmin hapatat juurta sitä happamampaa leivistä tulee.

Ota desi juurta talteen seuravaa kertaa varten. (laita juuri pakastimeen siellä se kestää noin vuoden ja jääkaapissa viikon.)

Liota hiiva veteen ja lisää seos juuren joukkoon. Lisää suola ja vaivaa taikinaan ruisjauhot vähitellen. Tein itse aika tiiviin, mutta silti hiukan löysän.  Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi noin kaksi tuntia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan riippuen vuokien koosta. Pyöritä taikinoista pötköt ja laita voideltuun vuokaan. Anna leipien kohota reilun tunnin ajan liinan alla kunnes ne ovat kohonneet. Paista leipiä 225 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. (leivät ovat kypsiä kun niitä pohjaan koputtaessa kuulostavat ontolta.) Kääri leivät lopuksi pyyhkeisiin.

Seuraavalla kerralla sulata juuri ja lisää sen joukkoon 3 dl vettä ja 2 dl ruisjauhoja. 12 tunnin kuluttua lisää vettä ja ruisjauhoja, molempia 3½ dl. Anna juuren hapantua 12-24 tuntia, ota taas juurta talteen ja liota hiiva veteen jne.

Taikinanjuuri ja samalla leipien maku jalostuu jokaisella leipomiskerralla.