Juhannukseksi tuli vieras. Leipä ja sämpylät lopussa, eikä pakkasessakaan ollut. Äkkiä leivoin Aito maku -blogin ohjeen mukaan lisäillen vähän muitakin jauhoja joita yritän saada kaapista pois.

Kun oli kiire, piti keksiä nopea tapa jolla saan sämpylät sämpylöiden muotoon. Jaoin taikinan kahteen osaan, kaulitsin ohueksi levyksi, rullasin niin kuin kääretortun ja leikkasin sopivan kokoisiksi paloiksi ja laitoin samassa asennossa pellille kohoamaan. Nopeaa, näppärää ja helppoa, mutta lopputulos oli tosi, tosi kuohkea, ei ollenkaan tiiviin oloinen sisus ja ilmavuus näissä sämpylöissä säilyy myös parin päivän päästäkin. Kokeilkaa jos ette usko!!

1245997151_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

MONENVILJANSÄMPYLÄT
1,5 dl monivilja sämpyläjauhoja
1,5 dl täysjyvä vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl ohrajauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl ruisrouhetta/ruisleseitä
n. 12 dl vehnäjauhoja
3 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
2 dl maitojauhetta
3 rkl hunajaa
1 l vettä
1 dl keiju rypsiöljyä

Voitelu vedellä + päälle esim. valkosipulijauhetta, seesaminsiemeniä, ruisrouhetta tai unikonsiemeniä.

Näin minä nämä tein: Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon. Lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikinaa yleiskoneella, pienellä teholla ensin 3 minuuttia ja loput 8 minuuttia täydellä teholla. Anna taikinan levätä 30 minuuttia ja leivo sämpylöiksi, anna kohota 35-40 minuuttia. Halutessasi voitele sämpylät vedellä ja ripottele valkosipulijauhetta, seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tai ruisrouhetta. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.