Sitä kun tekee ja tekee ruisleipää niin lopulta se  onnistuu täydellisesti, niin kuin eilen näin kävi. Nyt kaikki vaan meni nappiin. Uunin lämmityksen, taikinan kohoamisen ja leipien kohoamisen myötä, paistolämpötilaa unohtamatta.

Tässä linkki josta olen ottanut ohjeen, jota muokannut 2 l eli 4 leivän taikinaksi

Mulla on 4 dl taikinan juurta, jonka olen ottanut talteen. Itse säilytän taikinan juuren jääkaapissa, mutta kun alan tekemään leipää on juuren jääkaapista huoneen lämpöön 2-3 vuorokautta aiemmin, ns tekeytymään.

Leivonta päivää edellisenä päivänä laitan juuren kulhoon ja lisään 1 l lämmintä vettä. Vaahdotan voimakkaasti hämmentäen tätä "juuri vettä". Toistan tämän 3 kertaa tunnin aikana.

Kun viimeisen kerran olen hämmentänyt lisään vielä 1 l lämmintä vettä (n. 37 asteista), kerran vielä voimakkaasi hämmentäen, jotta tulee vielä se kunnon vaahto.

Sitten alkaakin tämä jauhojen lisäys tunnin välein. Lisään 200-250 g ruisjauhoja  voimakkaasti hämmentäen. Jauhoja tulee lisättyä n. 4-5 kertaa kunnes tulee sellainen sopivan paksuinen vellimäinen seos. Sitten vain juuri jätetään huoneen lämpöön liinan alle peitettynä yön ylitse.

Leipomispäivänä lisään jauhoja n. 1600 g kerralla ja 50-60 g suolaa, sitten vain yleiskone hoitamaan vaivaamisen. Vielä hiukan käsin tarkistan taikinan paksuuden, mikäli joudun vielä lisäämään taikinaan jauhoja laitan vielä 5 minuutiksi yleiskoneen hoitaa vaivaamisen. Nostan vielä taikinaa kulhon reunoilta keoksi ja kämmenen syrjällä teen pystyviivan taikinan pinnalle.

Liina kulhon päälle ja kohoamaan lämpimään paikkaan. Itse käytän sähköuunia se on myös vedoton paikka. Sähköuuniin laitan 75 asteeseen lämpiämään ja kun valo sammuu katkaisen virran. Tätä teen muutaman kerran tuon 3 tunnin kohoamisen aikana.

Kun taikina on kohonnut laitan vain hiukan ruisjauhoja leivinlaudalle ja leivon leiviksi. (Tässä vaiheessa ei kannata käyttää enää jauhoja, sillä leivistä tulee kovakuorisia jne.)

Leivät kohotan vähintään tunnin ajan pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä ja edelleen siellä sähköuunisssa. Leipien kohotuksen aikana ei saisi tulla vetoa, sillä se voi vaikuttaa kohokuorisuuteen.

Kun leipien pinnat ovat repeilleet ja uuni on 275-300 astetta pistellään haarukalla leipien pintaan reikiä, (auttaa höyryt tulemaan leivän sisältä pois eikä tule kohokuorista leipää) ja sitten vain leivät uuniin. Leipiä paistan n. tunnin ajan. Kypsä leipä "kopajaa" kun pohjaan koputtaa.

Sitten se maltti on valttia, että leivät jäähtyy ennen leikkaamista. Joku kerta kun itsellä jäi kuuma leipä pöydälle ennen nukkumaan menoa oli yö yhtä pyörimistä. Meinasin jopa yöllä mennä leipää leikkaamaan, jotta pääsee ensimmäistä palasta maistelemaan. Onneksi on ollut pakkasia, joten leivät jäähtyy nopeasti liinan alla ja muovipussissa kuistilla.