Näin loman kunniaksi oli pakko tehdä karjalanpiirakoita. Näitä herkkuja tulee tehtyä tosi harvoin. Inspiraatio tuli niin äkkiä, joten riisipuuroa en ehtinyt keittämään eikä se olisi ehtinyt jäähtymään, joten tein perunasosetta. En osaa käyttää piirakka pulikkaa vaan pastakonetta joten annan teille ohjeen kuinka itse teen piirakat:

taikina (n. 35 pientä piirakkaa):
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3,5-4 dl ruisjauhoja
1,5-2 dl vehnäjauhoja

Mittaa vesi kulhoon ja lisää suola. Mittaa ensin ruisjauhot ja tee siitä melko paksu, lisää lopuksi vehnäjauhot.

Kaulitse taikina noin 2 mm paksuiseksi levyksi. Ja ota siitä lasilla kakkaroita.
1145280.jpg
Jauhoita kakkarat ruisjauho-karkea vehnäjauhoseoksessa.

Aseta pastakoneen "paksuus aste" nro:lle 3.
1145281.jpg
Laita kakkara pastakoneeseen ja veivaa se sieltä läpi, tulos siis on soikea kakkara. 
Pyörittele kakkara jauhoseoksessa. Suosittelen sarjatuotantoa max. 15 kakkaraa/erä.

Säädä nyt pastakone asteikolle 5 eli toiseksi ohuemmalle (1-6 asteikko)
1145282.jpg
Laita tämä soikea kakkara pastakoneeseen leveys suunnassa ja veivaa kakkara
pastakoneen läpi. Laita tämä pyöreä kakkara hivenen jauhoitetulle lautasella ja
ripottele kuoren päälle vähän jauhoja. Veivaa loput soikeat kakkarat.

Aseta n. 5 piirakankuorta kerrallaan pöydälle. (alussa ei kannata laittaa enempää, jottei
kuorien reunat kuivu)
1145283.jpg
Levitä täyte/piirakan sydän kuvan osoitttamalla tavalla. Jos täyte tarttuu tai on vaikea
levittää kostuta veitsi maidolla/vedellä.

Taita reunat keskustaan näin:
1145285.jpg
Aseta peukalo ja keskisormi lähes vastakkain. Aloita rypytys ylöspäin, kevysti painaen
ja samalla kevyesti liikkuen ylöspäin kohti piirakan kärkeä.

Käännä sitten piirakan kärki kohti itseäsi, rypytä taas ylöspäin piirakka kiinni.
1145287.jpg
Nosta pellille ja asettele piirakat vierekkäin.

1145347.jpg
Paista uunissa 300 asteessa, peruna piirakat eivät ihan sitä 300 astetta tarvitse.

Ota piirakat uunista ja voitele ne, mielellään voilla.
1145290.jpg
Aseta voipaperin päälle kyljelleen ja anna niiden pehmentyä ja jäähtyä.

Nyt tuntuu ihan joululta kun sain omatekemiä piirakoita. Mikäli joku kaipaa lisää ohjeita niin kommenttiin niitä voi jättää.

Seuraavaksi taidankin siirtyä piparitaikinan pariin.