Katariinan keittiössä -sivuilla vierraillessani ajattelin, että voisin itsekin tehdä sämpylöitä samalla periaatteella. Tein sunnuntai iltana sämpylätaikinan, leivoin jääkaappiin valmiiksi pienen pellillisen sämpylöitä ja yhden ison pellillisen raakapakastin. Eilen maanantai aamuna sitten paistoin nämä jääkaapissa olleet sämpylät joten sainkin aamupalaksi tuoreat ja rapeat sämpylät (tietysti otin myös yhden töihin evääksi). Eilen otin illalla pakastimesta pellille ja jääkaappiin sulamaan raakapakaste sämpylöitä ja tänään paistoin. Suosittelen näin ollen tekemään sämpylätaikinaa reilusti ja leipoa osa raakapakasteeksi sellaista päivää varten kun et millään jaksa leipoa sämpylöitä vaikka mieli tekisikin.

335837.jpg
Tässä siis raakapakasteista paistettuja sämpylöitä

MONIVILJASÄMPYLÄT
6 dl Sunnuntai rouheisia sämpyläjauhoja
6 dl MyllynParas moniviljasämpyläjauhoja
(1 rkl pellavansiemeniä)
1 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria, siirappia tai hunajaa
½ dl sulatettua voita tai margariinia
1 rkl öljyä
7 dl vettä

Kuivat aineet kulhoon jotka sekoitetaan (moniviljasämpyläjauhot sisältää pellavansiemeniä, mutta niitä on niin vähän siksi lisään 1 rkl). Lisätään vesi ja sulatettu voi tai margariini, sekä öljyä. Vaivataan taikinaa että saadaan kunnon sitko. Itse teen yleiskoneella joten annan koneen vaivata taikinaa suunnilleen 10 minuuttia. Annetaan kohota ja sit leivotaan sämpylät.

Leivo sämpylöitä pellille ja laita jääkaappiin liinalla peitettynä, nosta aamulla pelti uuniin edelleen liinalla peitettynä noin 40 minuutiksi 40 asteiseen uuniin kohoamaan. Ota liina pois ja paista 225 asteessa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi.

Pakasta pellillä liinalla peitettynä ettei pinta pääse kuivumaan, pussita jäisinä. Laita illalla jäiset sämpylät pellille ja jääkaappin sulamaan liinalla peitettynä, nosta aamulla pelti uuniin edelleen liina päällä  noin 40 minuutiksi 40 asteiseen uuniin kohoamaan. Ota liina pois ja paista 225 asteessa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi.