Vihdoinkin tämä ruisleipä onnistuu, niin kuin minä sen haluankin onnistuvan. Itse tykkään oikein happamasta ruisleivästä, joten laitan juureen hiukan piimää antamaan lisää happamuutta. Hiivaa en käytä taikinassa ollenkaan. Tässä ohjetta kuvien kera, jos vaikka joku uskaltautuu kokeilemaan ruisleivän tekoa.

Ensiksi aloitetaan juuren teolla:

taikinanjuuri:
n. 4-5 viipaletta  hapanruisleipää
1 l vettä
(0,5 dl piimää)
1 l ruisjauhoja

Loita haaleaan (+25 astetta) veteen hienonnetut ruisleipä viipaleet, josta on otettu kuori pois. Lisää ruisjauhot koko ajan sekoittaen, sekä lisää halutettassi piimä. Anna juuren käydä huoneenlämmössä tai sähköuunissa 48 tuntia, välillä sekoittaen. Valmis juuri tuoksuu raikkaan happamalle ja kuplii.

Mikäli sinulla on ruisleipätaikinan pala tee taikinanjuuri näin:
1 dl taikinaa
1 l vettä
(0,5 dl piimää)
1 l ruisjauhoja

Loita haaleaan (+25 astetta) veteen taikina.  Lisää ruisjauhot koko ajan sekoittaen. Lisää halutessasi piimä. Anna juuren käydä huoneenlämmössä tai sähköuunissa 48 tuntia, välillä sekoittaen. Valmis juuri tuoksuu raikkaan happamalle ja kuplii.

Kun juuri on valmis tee taikina. (kuvan taikinan määrä on tupla-annos alla olevasta ohjeesta. Tällä kertaa kohosi todella hyvin)

Ruisleipätaikina eli lisätään juureen:
n. 1 rkl suolaa
n. 11 dl ruisjauhoja

Lisää juureen suola ja sekoita. Lopuksi laita ruisjauhot. Vaivaa taikinaa esim. yleiskoneella noin 10 minuuttia. Taikinan tulee olla sellaista pehmeää, ei liian jäykkää. Anna taikinan kohota liinan alla esim. siellä sähköuunissa, noin 2 tuntia. Itse laitan uuniin lämpiämään 50-75 asteeseen ja kun merkkivalo sammuu, sammutan uunin, enkä auo uunia ennen kuin kaksi tuntia on kulunut.

(kuvan taikina oli kohoamassa sähköuunissa ja taikina otti kiinni uunin grillivastuksiin, joten vähän hankala oli saada taikina kulhoineen pois uunista)

Ja sitten mukavin vaihe, leipominen:

Jaa taikina sopivin kokoisiin annoksiin ja leivo ruisjauhoja apuna käyttäen joko kuvan mukaisia pyöreitä tai pitkulaisia leipiä. Jätä leivät korkeiksi, sillä nämä laskeutuva "kohotessaan/liikkuessaan". Kohota leipiä leivinpaperin päällä jälleen kerran esim. sähköuunissa, jota on vähän lämmitetty (50-75 astetta). Hyvä kohoamis aika on 45-60minuuttia. Kokemusta on, jos leipiä ei kohota riittävästi tulee helposti kohokuorista leipää eli kuori repeää uunissa.

Kun leivät ovat kohonneet, paista leivät uunissa 275-250 asteessa, sellainen 50-60 minuuttia.

Anna leipien jäähtyä ennen kuin leikkaat, tämä on ainakin minun heikoinlenkki, sillä uunista otettu leipä on ihanan tuoksuista enkä malttaisi odottaa leipien jäähtymistä.